Veel gestelde vragen

Verstoort of vertraagt het gebruik van gebarentaal met baby’s de spraakontwikkeling?

Uit onderzoek blijkt dat het tegenovergestelde waar is! Het gebruik van gebarentaal versnelt over het algemeen juist de spraakontwikkeling.

Doordat de kinderen in hun hoofd al taal gebruiken en woorden in gebaar vormen om te communiceren, zullen ze, zodra fysiek ze woorden kunnen uitspreken, snel woorden naast de gebaren gaan gebruiken. Geleidelijk zullen ze de gebaren weglaten en alleen nog woorden gebruiken.

Er zijn in onderzoeken nergens aanwijzingen voor een vertraagde spraakontwikkeling als gevolg van het gebruik van ondersteunende gebaren.

Moet ik een compleet nieuwe taal leren?

Je hoeft geen compleet nieuwe taal te leren. Je zal gewoon spreken tegen je kind en daarnaast gebaren gebruiken ter ondersteuning van belangrijke woorden. Je kind zal dan eerst deze gebaren gaan gebruiken.

 

Welk wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het gebruik van gebarentaal met baby’s?

Het eerste “Gebaren met je Baby” onderzoek vond plaats in 1987 als deel van het Masters en Doctoraal programma van Joseph Garcia aan de Alaska Pacific Universiteit. Het proces van het leren en aanleren van gebaren maakte deel uit van dit programma. Aanvullend onderzoek op dit vakgebied is nog steeds gaande aan de Ohio State Universiteit, zie de volgende link: http://www.newswise.com/articles/1999/1/SIGNLANG.OSU.html.

Een recent gepubliceerd langdurig onderzoek werd gehouden aan de Universiteit van Californië door Drs. Linda Acredolo en Susan Goodwyn. Het onderzoek, dat kinderen tot hun achtste jaar volgde, wees uit dat het gebaren met baby’s veel voordelen heeft, onder meer het versterken van de ouder-kind band, verhoogde belangstelling voor boeken, verbeterde ontwikkeling van gesproken taal en hogere IQ’s.