Wanneer beginnen?

Er zijn verschillende momenten waarop je kunt beginnen met het gebruik van babygebaren in de communicatie met je kind. Het meest ideaal is om rond de 6 maanden te beginnen. Maar ook eerder of later is het prima om te beginnen met babygebaren.

Tussen de 0 en 6 maanden

Als je baby net geboren is, kun je gewoon alvast beginnen met het gebruiken van gebaren. Je praat immers ook al tegen je baby. Daar wacht je ook niet mee tot je verwacht dat hij snel iets terug zal kunnen zeggen. Als je zo vroeg begint, zal dit het proces zeker niet schaden. Het kan wel frustrerend voor jezelf zijn als je kind na een paar maanden nog geen gebaren gebruikt.

Tussen 6 en 12 maanden

Dit is de handigste periode om te beginnen met gebaren. Vanaf zes maanden kunnen baby’s associaties leggen tussen een woord en een gebaar, ze kunnen gebaren beter onthouden en ze hebben de motorische vaardigheden om zelf gebaren te maken. Het kan een paar weken tot enkele maanden duren voordat je kind in staat is om terug te gebaren. Dat komt doordat de communicatieve en motorische ontwikkeling erg uiteen kunnen lopen in dit stadium. Sommige baby’s van acht maanden oud kunnen al goed kruipen, maar brabbelen nog helemaal niet. Terwijl andere leeftijdsgenoten er heerlijk op los brabbelen en genieten van het liggen en zitten. Hoe dan ook: deze periode is een goed moment om te beginnen met babygebaren, omdat dit echt het begin is van het communicatieve avontuur van je kind.

Tussen 12 en 18 maanden

Ontdek je het Babygebaren-programma net en is je kind al twaalf maanden oud? Geen probleem. Ook nu is het nog een goed moment om gebaren te gaan gebruiken. Zeker omdat kinderen op deze leeftijd erg geïnteresseerd zijn in communicatie. En alhoewel ze al wat woorden kunnen spreken, willen ze vaak meer zeggen dan ze kunnen. Het voordeel is dat kinderen op deze leeftijd taalkundig al wat verder ontwikkeld zijn, waardoor zij het Babygebaren-programma snel zullen oppikken. De articulatie van je kind kan vaak onduidelijk zijn waardoor je niet weet wat hij wil zeggen. Dit kan frustratie opleveren voor jullie allebei. Families die het Babygebaren- programma gevolgd hebben, hebben hier echt baat bij doordat zij aan hun kind kunnen vragen of hij kan zeggen wat hij bedoelt met behulp van zijn handjes. Als hij ‘Koe’ zegt, bedoelt hij dan koe of koekje of broek? Als hij het gebaar voor koekje maakt, weet iedereen gelijk wat hij bedoelt.

Tussen 18 en 24 maanden

Kinderen die tot hun 18e maand nog geen enkele ervaring met gebaren hebben, kunnen ook nu nog voordelen voor het dagelijks leven hebben bij het gebruik van gebaren. Het is nog niet te laat om te starten. Door nu nog babygebaren te introduceren kun je bijdragen aan de uitbreiding van de woordenschat van je kind door visuele hulp te bieden. Kinderen zullen de gebaren al na enkele keren nadoen. Doordat kinderen nu via verschillende middelen kunnen communiceren, kan er een combinatie gemaakt worden van woord en gebaar. Zelfs wanneer je kind al een grote en complexe woordenschat heeft en volledige zinnen kan zeggen, kun je af en toe moeite hebben om hem te verstaan. Je kunt dan gebaren gebruiken om dingen te verduidelijken.

Beginnen na 24 maanden

Uit onderzoek blijkt dat ook kinderen die pas op hun derde of vierde levensjaar zijn begonnen met babygebaren, later een voorsprong hebben in hun taalontwikkeling, vergeleken met kinderen die geen ervaring hebben met babygebaren. Het introduceren van gebaren op deze leeftijd kan ook positief werken bij de komst van meer kinderen in het gezin. Een baby betekent veel nieuwe indrukken en emoties voor iedereen in het gezin. Door gebaren te gebruiken kun je je kind voorbereiden op en begeleiden in alle veranderingen die voor hem soms best pittig kunnen zijn. Het geeft je kinderen ook een mogelijkheid om in een vroeg stadium al waardevol contact te hebben met de nieuwe baby en een band op te bouwen.